16

oostende toegankelijk maken? gewoon doen.

Oostende wordt een ‘thuis’ voor iedere burger. We streven dus maximale deelname aan de samenleving na en willen hierbij niemand achterlaten. Wanneer we over toegankelijkheid spreken heeft dat een tastbaar luik en een niet-tastbaar luik. In ons programma werden heel wat maatregelen aangehaald om mensen te laten participeren aan sport, spel, cultuur, onderwijs, … . Ook de noodzaak aan heldere communicatie kwam reeds aan bod. Omdat dit item voor Open Vld heel belangrijk is komen we op enkele aspecten nog een terug.

Toegankelijkheid heeft ook een tastbaar luik. Fysieke drempels die mensen dagelijks ervaren. Rolstoelgebruikers, mensen met een visuele beperking ervaren dit misschien nog het meest. Stoepranden die te hoog zijn, onaangepaste keuze van het wegdek, … zijn maar enkele van de hinderpalen.

Autonomie is hierbij heel belangrijk. Personen verdienen vrijheid. Eenvoudige aanpassingen kunnen een wereld van verschil maken. De Commissie Personen met een beperking heeft in haar schoot een werkgroep van ervaringsdeskundigen. Die groep verdient meer slagkracht.

We zorgen voor een verzorgingsruimte voor mindervalide personen. Op die manier kunnen ook zij onbezorgd van Oostende genieten. Er is ook nood aan voldoende zitbanken en toegankelijke toiletten.

We kijken naar het buitenland (oa. Benidorm) hoe zij hun stranden toegankelijk maken voor minder validen en onderzoeken welke elementen we ook in onze stad kunnen toepassen. Vandaag is het strand slechts op een zeer beperkt aantal plaatsen toegankelijk. We focussen op de surfclub en de strandbars. We streven naar een toegankelijk strand en sportinfrastructuur. Ook mensen met een beperking hebben recht op sport, spel en ontspanning.

Oostende heeft nood aan een toegankelijkheidstoets. Bij elke beleidsbeslissing wordt nagedacht over de impact op mindervalide mensen. Let op, dit is voor een vergrijsde stad als Oostende zinvol. Senioren hebben ook baat bij een toegankelijk openbaar domein. Zelfs ouders met kinderwagens én kinderen op fietsjes, rolschaatsen, … hebben er baat bij.

Oostende voorziet in een taxi die toegankelijk is voor rolstoelgebruiker.

We stimuleren zelfstandigen ook om hun zaak toegankelijk te maken en zetten diegenen die inspanningen leveren regelmatig in de kijker. Wie bundelen de goede voorbeelden en communiceren die naar de lokale zelfstandigen. Mechelen ontwikkelde een app ‘On wheels’ die de toegankelijkheid van de stad in kaart brengt. Je krijgt er een overzicht van de toegankelijke winkels, horecazaken, parkeerplaatsen, … .Wie naar Oostende komt kan zijn verblijf vooraf plannen om zo zorgeloos van zon, zee en strand te kunnen genieten.

Concreet

2018: een permanente toegankelijkheidstoets bij werken maakt onze stad stap voor stap toegankelijker. We zetten in op een verzorgingsplaats voor minder mobiele mensen en communicatie van shops, restaurants, … die toegankelijk zijn.

2030-2050: Oostende is een toegankelijke stad waar mindervaliden nauwelijks/geen drempels ervaren en in alle vrijheid kunnen genieten van zon, zee en strand.