12

een stad met een hart voor jongeren? gewoon doen.

12.1. Inleiding

Een stad met een hart voor kinderen is voor Open Vld veel meer dan de aanwezigheid van speelpleintjes en de mogelijkheid om fuiven te organiseren. Het is een totaalpakket waarbij kindvriendelijkheid vaak in kleine dingen schuilt.


12.2. Gelijke kansen

Voor liberalen is een kindvriendelijke stad vooral een stad waar kinderen gelijke kansen krijgen. Dat is vandaag niet het geval. Als we kijken naar de kansarmoede-index van Kind en Gezin, het percentage kinderen dat in kansarme gezinnen wordt geboren, dan hebben we nog een lange weg af te leggen. 29,6% van de kinderen in onze stad worden in kansarmoede geboren. De voorbije legislatuur zijn er heel veel middelen gevloeid naar ‘kansen voor kinderen’. Er is vooral ingezet op symptoombestrijding zoals gratis fruit. Het probleem werd te weinig bij de wortels aangepakt. Dit ziet Open Vld radicaal anders.

Een eerste stap in deze aanpak is het stimuleren van ouders om hun kinderen school te laten lopen vanaf het prille begin. De aanpak wordt beschreven in het thema ‘onderwijs’. De ondersteuning van sportclubs, jeugdverenigingen, academies en andere initiatieven die jongeren socialiseren, is een tweede stap.


12.3. Infrastructuur

Het openbaar domein is goed voorzien op kinderen. Verspreid over de stad en het strand zijn prachtige speelpleinen ingericht. Dit is belangrijk. Hier scoren we goed. We zetten dit beleid verder en zorgen voor de orde en de netheid van de speelpleinen.


12.4. Kindreflex

Het kindvriendelijke karakter van de stad krijgt een gezicht. Mascotte James (de jonge James Ensor) maakt jongeren wegwijs in de stad. James kan jongeren rondleiden in het museum, stimuleren in de sportclub, aanmoedigen op school, … Het vertrouwde gezicht, de mascotte, is aanwezig in het Sociaal Huis, bij politiediensten, bij de dokter, in de Oostendse ziekenhuizen, ... De stad kan kleurplaten ontwikkelen voor restaurants waarbij James te zien is op kindvriendelijke activiteiten, … . Kortom: James is een totaalconcept, een vertrouwd gezicht voor kinderen die plezier maakt met hen op fijne momenten en op moeilijke momenten ook een steun kan zijn.

Een stadsmedewerker waakt over de kindvriendelijkheid in alle actieplannen van de stad. Oostende ontwikkelt een kindreflex bij elke beslissing.

Concreet

2018: James doet zijn intrede in de stad. Hij is het herkenningspunt bij uitstek voor de kleinsten. Alle andere elementen worden uitgeschreven in de andere thema’s.

>> Ga naar het volgende hoofdstuk: "Een stad met een hart voor de jeugd? Gewoon doen."