5

oostende, een stad van en voor iedereen? gewoon doen.

5.1. Inleiding

Diversiteit is een gevoelig thema. Er is al heel wat inkt gevloeid over de ‘problemen’ die inburgering en samenleven met zich meebrengen. Er vloeit daarentegen weinig inkt over de succesverhalen. Vaak worden groepen gestigmatiseerd. Andere stromingen gaan mensen pamperen. Open Vld kiest een derde weg. Een weg die werkt! Liberale recepten bewijzen dat diversiteit in de samenleving kan. De hele wereld kijkt naar Mechelen waar Bart Somers dit aantoont. Onze lijn is duidelijk. Wij kiezen voor een krachtig beleid waar onze fundamentele waarden, zoals de gelijkwaardigheid van alle mensen zonder onderscheid en de scheiding tussen kerk en staat, onaantastbaar zijn. Wij kiezen een beleid waarbij empowerment, burgerschap, verantwoordelijkheid en hoop centraal staan.

Onze samenleving wordt niet divers, ze ‘is’ divers. Oostende telt maar liefst 130 verschillende nationaliteiten. Een diverse samenleving is een rijkdom. De verscheidenheid situeert zich trouwens niet alleen op het vlak van afkomst en culturen maar eveneens op het vlak van levensstijlen, religie, seksuele geaardheid, socio-economische achtergronden, … . Die diversiteit is zowel een enorme rijkdom als een enorme uitdaging. Kortom: ‘allemaal Oostendenaar’.

De liberalen steken hun kop niet in het zand. Wij blijven niet steken in een negatieve spiraal waarbij hokjesdenken de norm is en we willen ook geen mensen pamperen. Om een samenleving te laten slagen zijn er wel duidelijke regels nodig net als een strikte naleving ervan.


5.2. Het individu staat centraal

Liberalen zien Oostende als een bonte mix van individuen. Elk met een specifieke eigenheid. We mogen niet in de val van het groepsdenken trappen. Groepsdenken verdeelt en werkt polariserend. Individuen zijn geen inwisselbare elementen van een gemeenschap. Liberalen verzetten zich tegen de gedachte ‘ze zijn allemaal zo’. Laat ons dat vooral nooit vergeten. Mensen beoordelen we op wie ze zijn, niet op hun herkomst. Het is de toekomst dit telt.


5.3. Diversiteit, een verhaal van delen en verschillen

We kunnen niet ontkennen dat diversiteit ook uitdagingen met zich meebrengt. Diversiteit is een voedingsbodem voor angst en conflict. Wat anders is, schrikt ons af. We leggen de nadruk op wat ons bindt, we ontdekken wat we met elkaar delen. Diversiteit is een verhaal van delen (gemeenschappelijk hebben van …) en verschillen. Oostende wil vermijden dat iedereen zich terugplooit op zijn eigenheid. Dialoog en participatie zijn hier het antwoord. Concrete acties zijn beschreven in onder meer het luik cultuur, sport, onderwijs, …

De basisvoorwaarde voor de dialoog is het aanvaarden dat onze samenleving een aantal basiswaarden onderschrijft. Deze basiswaarden en wetgeving zijn niet onderhandelbaar. De Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens en de Grondwet zijn onaantastbaar. Waarden als de gelijkheid van mannen en vrouwen, de scheiding tussen kerk en staat, … zijn fundamenten van onze samenleving. Hieraan raken we niet. Wie raakt aan deze fundamenten plaatst zich ontegensprekelijk buiten de maatschappij.


5.4. Nederlands is de sleutel tot emancipatie en integratie

De kennis van de Nederlandse taal is een voorwaarde voor integratie. Zonder kennis van het Nederlands sta je machteloos. We vragen geen inspanningsverbintenis van de nieuwe Oostendenaars. We gaan een stap verder: we vragen een resultaatsverbintenis.

Voor kinderen en jongeren zetten we in op onderwijsparticipatie, cultuurparticipatie, sport en deelname aan het verenigingsleven. Sport, spel en cultuur zijn een sleutel voor kinderen om zich de taal nog beter eigen te maken.


5.5. Opdracht voor de stad

Als bestuur kunnen we ook wijzen op de succesverhalen. Heel wat jongeren met een allochtone achtergrond studeren, werken en dragen bij tot een gezonde samenleving. Die mensen hebben vandaag geen gezicht. In de media zien we vooral diegenen die van het rechte pad afwijken. Succesverhalen in het straatbeeld tonen de realiteit en doen mensen geloven in de toekomst. Dit kan eenvoudig door bijvoorbeeld een fototentoonstelling in het straatbeeld. De stad Mechelen heeft dit succesvol gedaan. Want, willen we alle correcte mensen laten boeten voor zij die het niet goed doen? Een liberaal tolereert dit niet.

De stad heeft een belangrijke rol te spelen in het uitbouwen van een gezonde sociale mix in Oostende. In Mechelen werd extra geïnvesteerd in kansarme buurten. Het openbaar domein werd heraangelegd waardoor jonge gezinnen opnieuw in de wijk kwamen wonen. Er ontstond een nieuwe dynamiek. Buurtcomités herleefden, er was sociale controle en iedereen ging automatisch samenleven. Uiteraard brengt dit ook uitdagingen met zich mee. De zaden voor de integratie worden hier wel geplant.

Om een antwoord te bieden op de uitdagingen die diversiteit met zich meebrengt, hebben de stadsdiensten (evenals de externe diensten en organisaties) meer aandacht voor diversiteit. Er zijn nieuwe noden op het vlak van het personeelsbeleid, toegankelijkheid van de diensten, inspraak, … We investeren in opleidingen en kadervormingen.

De bevoegdheid ‘integratie’ wordt de komende jaren een belangrijk beleidsdomein. Binnen de dienst samenleving krijgt de diversiteitsambtenaar een regisseurs- en adviseursrol. Deze persoon werkt projecten uit (dienst-overschrijdend) die de missie van de stad als doel hebben. Er worden projecten rond dit thema uitgewerkt. Hij/zij adviseert andere diensten en werkt een manier uit om structureel een diversiteitsreflex bij projecten te ontwikkelen. Diversiteit binnen het politiekorps is ook een voorwaarde om tot resultaten te komen.

Concreet

2018 – 2030: Oostende streeft naar een samenleving waaraan eenieder op een gelijkwaardige en actieve manier kan deelnemen. Gelijke kansen op zelfontplooiing voor elke Oostendenaar, van welke origine, afkomst of geaardheid dan ook, … vormen de basis.

We maken onze inwoners en onze diensten bewust van de meerwaarde van diversiteit. Informatie en dialoog zijn hier de sleutel tot succes. De stad geeft de voorwaarden voor die dialoog vorm. Het leidt tot het erkennen van elkaars verschillen en het verkennen van wat we gemeen hebben. We werken stereotype-doorbrekend.

Voor wie onze samenleving radicaal verwerpt is geen plaats in onze samenleving. Voor wie raakt aan onze universele waarden en normen is er geen plaats.

>> Ga naar het volgende hoofdstuk: "Oostende, een duurzame stad? Gewoon doen."